Vi fortsätter med vår serie ”Veckans Regelfråga”. Här kommer fråga #37 och fråga #38…

Veckans Regelfråga #37:

En spelare återplacerar av misstag sin boll på green bakom en närliggande markeringsknapp (23 meter från hål) som inte var hans/hennes. Spelaren spelar bollen och upptäcker sedan misstaget. Spelaren lyfter bollen (3 meter från hål), återplacerar den bakom sin markeringsknapp (22 meter från hål) och spelar därifrån. Vad blir domslutet?

A: Inget pliktslag
B: 2 pliktslag
C: 4 pliktslag

Veckans Regelfråga #38:

En tävling spelas med en lokal regel om lägesförbättring inom en klubblängd på den finklippta delen av spelfältet. Spelaren lyfter sin boll utan att markera den och placerar den på en annan plats inom en klubblängd. Vad blir domslutet?

A: Inget pliktslag
B: 1 pliktslag
C: 2 pliktslag

.

Rätt svar på förra veckans frågor var…

Veckans Regelfråga #35:

Av misstag markerar en spelare läget för sin boll på foregreen. Spelaren lyfter bollen, rengör den och återplacerar sedan den på den plats från vilken den lyfts. Spelaren slår sedan bollen in på green. Vad blir domslutet?

A: Inget pliktslag
B: 1 pliktslag
C: 2 pliktslag

Förklaring: Innan du lyfter din boll enligt en regel som kräver att bollen ska återplaceras på sin ursprungliga punkt måste du markera läget, vilket innebär att placera en bollmarkering precis bakom eller alldeles intill din boll eller hålla en klubba på marken precis bakom eller alldeles intill din boll. Om du lyfter din boll utan att markera läget, markerar läget på fel sätt eller slår ett slag med bollmarkeringen kvar på plats får du ett slags plikt (Regel 14.1a).

Veckans Regelfråga #36:

Efter att ha nått green uppmärksammar en spelare att han/hon spelar samma bollmärke som en annan spelare i sin grupp. För att undvika eventuell senare förvirring, markerar spelaren läget för sin boll, lyfter den och ersätter den med en ny boll med tydlig markering. Spelaren slutför sedan hålet med den nya bollen. Vad blir domslutet?

A: Inget pliktslag
B: 2 pliktslag
C: 3 pliktslag

Förklaring: Du får spela vilken godkänd boll som helst när hålet startas från tee och får byta boll mellan två hål. Du måste håla ut med samma boll som spelats från tee, utom när den bollen är förlorad eller stannar out of bounds eller du byter in en annan boll (vare sig detta är tillåtet eller inte). Du bör sätta ett identifieringsmärke på bollen som ska spelas. Om du slår ett slag mot en felaktigt inbytt boll får du den allmänna plikten. I slagspel måste du sedan avsluta hålet med den felaktigt inbytta bollen (Regel 6.3).

.
Om ni vill friska upp era regelkunskaper inför säsongen så finns alla tidigare frågor och svar samlade här…

Veckans Regelfråga #35 och #36
Veckans Regelfråga #33 och #34
Veckans Regelfråga #31 och #32
Veckans Regelfråga #29 och #30
Veckans Regelfråga #27 och #28
Veckans Regelfråga #25 och #26
Veckans Regelfråga #23 och #24
Veckans Regelfråga #21 och #22
Veckans Regelfråga #19 och #20
Veckans Regelfråga #17 och #18
Veckans Regelfråga #15 och #16
Veckans Regelfråga #13 och #14
Veckans Regelfråga #11 och #12
Veckans Regelfråga #9 och #10
Veckans Regelfråga #7 och #8
Veckans Regelfråga #5 och #6
Veckans Regelfråga #3 och #4
Veckans Regelfråga #1 och #2

.

Har ni funderingar kring veckans frågor, eller någon av alla de andra frågorna, så går det bra att ta kontakt med Benny Larsson (benny.larsson@oktv.se) eller Bodil Madisson (bodil.madisson@oktv.se) för mer information.