Info-Bladet har i sitt senaste nummer med två intressanta reportage om Boa GK Olofström.

Här följer det ena reportaget i en något utökad version…

.

En förmiddag med eldsjälarna på Boa GK Olofström

.Varje vecka, året runt oavsett väder, så samlas de på Boa GK Olofström: ”Tisdagsgänget”.

Med sitt engagemang och sitt arbete är de en starkt bidragande orsak till den utveckling som banan har genomgått de senaste åren. Först i nära samarbete med Sven Bertilsson, numera pensionerad Head Greenkeeper, och sedan ifjol tillsammans med Daniel Olsson, nuvarande Head Greenkeeper, har de sett till så att kvaliteten och finishen på banan har höjts till en helt ny nivå.

När vi nu träffar dem, en solig och varm tisdagsmorgon i slutet av juni, så håller de som bäst på att dra upp riktlinjerna för dagens arbete.

.

Bernt Sjögren, Olle Persson, Benny Larsson, Rolf Svantesson och Goje Bengtsson lägger upp planerna för dagen.

 

En normal tisdag brukar de vara mellan 10-15 personer, men denna vecka är de endast åtta personer på plats. Dels är det semestertider, men framförallt är det den pågående coronapandemin som gör att en del av deltagarna har valt att stanna hemma. Flera av dem är 70 år eller äldre, och med tanke på att 70+ är en av de stora riskgrupperna för smittan så gäller det att vara extra försiktig. Även om alla närvarande är väl medvetna om hur viktigt det är att hålla distans till varandra.

I vanliga fall är det Daniel Olsson, en av södra Sveriges absolut mest kunniga och skickliga Head Greenkeepers, som fördelar arbetsuppgifterna, men eftersom han har semester just denna vecka så finns det inget färdigt schema att utgå från.

Det är dock inga problem för tisdagsgänget. De flesta har många års erfarenhet av att arbeta på banan och vet exakt vad det är som behöver göras.

– ”Jag kan köra ruffklipparen idag” säger Rolf Svantesson, som tillsammans med Björn Borg är den som har varit med allra längst i gänget. Klippningen av banan är annars normalt sett ett arbete för den ordinarie banpersonalen men p.g.a. semestrar och sjukfrånvaro så blir detta också en uppgift för tisdagsgänget denna dag.

.

Rolf Svantesson med ruffklipparen runt green på hål 18.

.

Rolf Svantesson visar på stor erfarenhet när han hanterar den närmare två meter breda klipparen. Som tidigare ordförande i bankommittén och inhoppare vid ledigheter och sjukdomar så har det blivit många timmar bakom ratten genom åren. Trots sina 77 år visar han inga tecken på att vilja dra ner på tempot.

– ”Vi ses vid fikat vid tio” säger Rolf Svantesson och beger sig iväg mot 18:e hålet för att klippa ner ruffen runt green till den önskade idealhöjden på 28 mm.

.

Olle Persson och Benny Larsson börjar dagen med att byta flaggplacering på hål 18.

 

Ett annat viktigt jobb som behöver göras är att byta flaggplacering på greenerna. Det är en uppgift som Olle Persson och Benny Larsson är riktiga experter på. Det räcker inte bara med att placera ut flaggorna hur som helst. Det finns en tanke bakom varje ställe och yta som de sätts på. På vissa hål placeras flaggan i början av green och på andra längst bak. På några hål sätts den bakom en bunker för att försvåra medan den på andra hål görs lättillgänglig mitt på green. Det är viktigt att hitta en balans så att det varken blir för lätt eller för svårt. Dessutom gäller det att ta hänsyn till lutningen så att den sätts på en jämn yta. Men med många års rutin så vet Olle Persson och Benny Larsson precis hur de vill ha det.

.

Goje Bengtsson och Peter Magnusson väljer redskap inför dagens röjningsarbete.

 

Det tyngsta jobbet denna förmiddag tar Peter Magnusson och Goje Bengtsson på sig att göra. Att röja och göra iordning runt dammarna vid hål 9 och hål 10 är inte bara ett ansträngande arbete, det är även ett till viss del farligt sådant. Med branta slänter och en hel del ojämnheter är det lätt att tappa fotfästet och kana ner i vattnet. Att dessutom arbeta med en röjsåg eller en vertikalklippare framför sig kräver både styrka, uthållighet och koncentration. Ett litet snedsteg och olyckan kan snabbt vara framme. Men Peter Magnusson och Goje Bengtsson har stor erfarenhet av liknande arbete, och har hela tiden full kontroll på både vad de själva gör och vad kollegan sysslar med. Och fint blir det också.

Ett inte riktigt lika ansträngande jobb blir Willy Cardells och Bernt Sjögrens första för dagen, nämligen att samla ihop övningsbollarna från driving range. Willy Cardell är annars ansvarig för bl.a. informations- och reklamskyltarna runt om på banan, men denna dag är det andra uppgifter som kallar.

.

Bollplockarbilen på driving range med Bernt Sjögren bakom ratten.

.

Till sin hjälp har de klubbens bollplockarbil. En bil som nu har några år på nacken, men som en gång i tiden var golfsveriges absolut mest exklusiva. Det är inte alla banor som kan stoltsera med att ha en Volvo XC70 vars enda uppgift är att plocka upp utslagna bollar från övningsfältet.

Vid tiotiden, efter drygt två timmars arbete, börjar nästan alla att bli klara med sina första arbetsuppgifter för dagen och vänder tillbaka till klubbhuset för det obligatoriska fikat. På något sätt är detta nog höjdpunkten för de flesta. Det är nu alla udda och märkliga händelser som har inträffat genom åren lyfts och diskuteras. En del roliga, några lite mer allvarliga och så kanske även någon från Olle Persson som inte helt lämpar sig för tryck i tidningen. Men med tanke på alla skratt som hörs i lokalen så verkar ingen ta illa vid sig för det.

.

Dagens tisdagsgäng samlat: Benny Larsson, Bernt Sjögren, Willy Cardell, Björn Borg, Olle Persson, Rolf Svantesson och Peter Magnusson (Goje Bengtsson, som redan är på väg till nästa arbetsuppgift, saknas på bilden).

.

Tyvärr går tiden snabbt när man har roligt och det börjar redan bli dags att ge sig ut mot nya arbetsuppgifter. Eftersom det under två fyraveckorsperioder i sommar är sammanlagt åtta feriearbetare från Region Blekinges ungdomsprojekt som arbetar på banan, så får tisdagsgänget under denna tid en hel del hjälp med några av sina vanliga arbetsuppgifter.

Det innebär att det blir mer tid över för annat. Men som alltid på en golfbana så dyker det hela tiden upp nya uppgifter som behöver göras. Och som alltid står tisdagsgänget redo för att hjälpa till.

Innan alla skingras så vill vi därför passa på att tacka för ett mycket trevligt studiebesök och önska stor lycka med det fortsatta arbetet.

Och ni som efter att ha läst reportaget har blivit intresserade att vara en del av detta mycket glada och trevliga gäng. Ni är hjärtligt välkomna! Tisdagsgänget tar emot alla med öppna armar. Och detta gäller speciellt om du är en duktig och erfaren snickare… 😉

Text och bild: Mikael Standert

.

.

Klicka Här för att komma direkt till Info-Bladets hemsida…

.